Naar inhoud
De gezondheidsramp en de impact op onze jeugd!

De gezondheidsramp en de impact op onze jeugd!
Gepubliceerd: 14 april 2025

De laatste decennia zijn we getuige van een stille maar destructieve verschuiving in het leven van onze jeugd. Waar buitenspelen vroeger vanzelfsprekend was, is het nu eerder uitzondering dan regel.

Het belang van fitness voor de jeugd van vandaag!

De cijfers liegen er niet om: het aantal kinderen en jongeren met overgewicht en diabetes type 2 stijgen onrustbarend snel. De motorische vaardigheden van jonge generaties nemen af, hun fysieke weerbaarheid daalt, en de voorspellingen voor de toekomst zijn ronduit zorgwekkend. 22 gezondheidsfondsen luiden de noodklok en spreken van een gezondheidsramp in slow motion.

De generatie die stilviel

We leven in een tijd waarin schermtijd het wint van speeltijd. Tablets, smartphones en gameconsoles bieden eindeloos vermaak, maar tegen welke prijs? De gemiddelde Nederlandse jongere beweegt structureel veel te weinig. Volgens het RIVM voldoet slechts een derde van de jongeren aan de beweegnorm van 60 minuten matig tot intensief bewegen per dag. En dat terwijl het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen, zeker in de groei- en ontwikkelfase. Het gevolg? Een explosieve stijging van leefstijl gerelateerde aandoeningen zoals obesitas en diabetes type 2, die vroeger bijna uitsluitend bij volwassenen voorkwamen. Kinderen met overgewicht hebben een grotere kans op psychische problemen, sociale uitsluiting, en nemen hun ongezonde gewoonten mee naar volwassenheid. Daarmee wordt hun toekomst letterlijk ondermijnd.

Achteruitgang in motoriek en mentale veerkracht

Naast de zichtbare gevolgen zoals overgewicht is er ook sprake van een stille, minder zichtbare achteruitgang: die van de motorische ontwikkeling. Jongeren bewegen minder gevarieerd, spelen minder buiten en doen minder aan sport. Daardoor raken essentiële motorische vaardigheden onderontwikkeld, wat niet alleen invloed heeft op hun fysieke prestaties, maar ook op hun zelfvertrouwen, concentratie en leervermogen. Want wie beweegt, ontwikkelt ook zijn brein. Beweging stimuleert de aanmaak van hersenverbindingen, verbetert het geheugen en helpt bij het reguleren van emoties.

De toekomst: zorgelijk, tenzij we nú ingrijpen

De voorspellingen zijn onheilspellend. Als deze trend zich doorzet, groeit de huidige jeugd op tot een generatie die korter leeft dan hun ouders. Een generatie met een lagere kwaliteit van leven, hogere zorgkosten, en minder fysieke en mentale veerkracht. Dit is geen toekomst die we kunnen of mogen accepteren. De jeugd is de toekomst, maar alleen als we vandaag ingrijpen.

Beweging en fitness als fundament

Wat kunnen we doen? De oplossing ligt in de basis: meer en beter bewegen. Spiertraining biedt hierbij een krachtig en veelzijdig hulpmiddel. Het is laagdrempelig, aanpasbaar aan elk niveau, en combineert kracht, conditie, motoriek en discipline. Bovendien kan het een sociaal vangnet zijn: jongeren die samen trainen, bouwen vriendschappen op, leren samenwerken en krijgen een gevoel van verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid.

Door jongeren op jonge leeftijd al kennis te laten maken met krachttraining, circuittraining of functionele beweging, bouwen ze niet alleen een fitter lichaam op, maar ook een stevig fundament voor hun toekomst. Ook scholen kunnen hierin een sleutelrol spelen door beweging integraal te verweven in het lesprogramma, niet alleen in de gymzaal, maar ook buiten de muren van het klaslokaal. Steeds meer scholen zoeken hiervoor gelukkig al de samenwerking op met sportcentra in de regio.

Van bewustzijn naar actie

Het begint bij bewustzijn: ouders, scholen, gemeenten en beleidsmakers moeten erkennen dat de situatie zeer ernstig is. Maar bewustzijn alleen is niet genoeg. We moeten overgaan tot actie. Buurten moeten uitnodigen om meer te bewegen, sport moet voor de jeugd toegankelijk zijn, zonder belemmeringen, en vooral leuk en uitdagend.

Niks doen is geen optie

Die gezondheidsramp in slow motion, die zal op elk niveau aangepakt moeten worden. Overheid, provincies, gemeenten en onderwijs hebben hier een verantwoordelijkheid in, patiënt organisaties, professionals, sportcentra, verenigingen en zorg kunnen een belangrijke bijdrage leveren en uiteindelijk ligt er natuurlijk een belangrijke rol bij de ouders.

De keuze is aan een ieder van deze stakeholders. Blijven we toekijken hoe een hele generatie afglijdt naar een ongezonde toekomst? Of kiezen we voor een actieve aanpak, waarin actief leven en gezonde leefstijl centraal staan?

De jeugd heeft de toekomst, maar alleen als wij hen vandaag in beweging brengen.

Lees hier meer over de gezondheidsramp in slow motion en bekijk hier de video’s over de oorzaken en oplossingsrichtingen.

Bronnen: