De kracht van bewegen in de natuur
Gepubliceerd: 17 september 2024
Dat het goed is om een wandeling in de natuur te maken, dat is wel algemeen bekend. Maar waarom eigenlijk? Wat gebeurt er in ons lichaam, dat het contact met de natuur zo goed voor ons is?
Contact met de natuur is goed voor ons omdat het ons helpt te ontspannen en stress te verminderen. Door tijd door te brengen in de natuur, voelen we ons vaak gelukkiger en meer verbonden met de wereld om ons heen. Het bevordert onze fysieke gezondheid ook nog eens doordat we bewegen en frisse lucht inademen. Daarnaast kan het ons concentratievermogen en creativiteit verbeteren. Kortom, de natuur biedt een natuurlijke manier om zowel lichaam als geest te versterken.
Het waarom achter deze voordelen
Duiken we iets dieper in de research, dan vinden we het waarom achter deze voordelen. Bomen, planten en sommige soorten paddenstoelen scheiden namelijk fytonciden uit. Fytonciden zijn natuurlijke stoffen die een belangrijke rol spelen bij de afweer van planten tegen bacteriën, schimmels, insecten en andere organismen die schadelijk kunnen zijn. Deze stoffen helpen de plant of boom te overleven door het creëren van een omgeving waarin schadelijke micro-organismen moeilijk kunnen gedijen. Fytonciden worden ook in de lucht afgegeven, waardoor wij mensen ze kunnen opvangen en ze ook een positief effect op ons kunnen hebben.
Wat doen fytonciden voor de mens?
Versterking van het immuunsysteem: Blootstelling aan fytonciden kan het aantal en de activiteit van natuurlijke killercellen (NK-cellen) in het lichaam verhogen. Deze cellen spelen een cruciale rol in de bestrijding van virussen en tumorcellen. Fytonciden hebben ook natuurlijke antibacteriële en antischimmel eigenschappen, wat helpt om ziekteverwekkers op afstand te houden en onze natuurlijke afweermechanismen tegen schadelijke micro-organismen te versterken.
Stressvermindering: Er is aangetoond dat een verblijf in bossen, waar fytonciden in overvloed aanwezig zijn, het cortisolgehalte (het stresshormoon) in het bloed verlaagt en gevoelens van ontspanning bevordert. Dit effect wordt versterkt door de combinatie van fysieke activiteit (zoals wandelen) en de rustige, natuurlijke omgeving die bijdraagt aan ontspanning (afgifte van endorfines). Daarnaast zijn er andere factoren die een rol spelen in de verlaging van cortisol in een natuurlijke omgeving zoals de groene omgeving en natuurlijke landschappen, die een kalmerend effect hebben op onze geest, wat leidt tot stressvermindering. Maar ook het geluid van de natuur, zoals vogelgezang of het ruisen van bladeren, heeft een rustgevend effect dat helpt om het cortisolgehalte te verlagen en de frisse lucht in bossen, die vaak minder vervuild is, kan ook bijdragen aan een algeheel gevoel van welzijn en een verlaging van stresshormonen. Dus, hoewel fytonciden een belangrijke rol spelen, is de verlaging van cortisol bij een verblijf in de natuur het resultaat van een combinatie van deze factoren.
Bomen die bekend staan om het afgeven van fytonciden in hoge concentraties zijn bijvoorbeeld dennen, ceder, eiken en cipressen. Een wandeling in het bos kan dus niet alleen ontspannend en cortisol verlagend zijn, maar ook je gezondheid ondersteunen door de blootstelling aan deze heilzame stoffen.
Bronnen:
- Bowler, D. E., Buyung-Ali, L. M., Knight, T. M., & Pullin, A. S. (2010). A systematic review of evidence for the added benefits to health of exposure to natural environments. BMC Public Health, 10, 456. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2458-10-456
- Li, Q., Morimoto, K., Kobayashi, M., Inagaki, H., Katsumata, M., Hirata, Y., ... & Wakayama, Y. (2008). Visiting a forest, but not a city, increases human natural killer activity and expression of anti-cancer proteins. International Journal of Immunopathology and Pharmacology, 21(1), 117-127.
- Twohig-Bennett, C., & Jones, A. (2018). The health benefits of the great outdoors: A systematic review and meta-analysis of greenspace exposure and health outcomes. Environmental Research, 166, 628-637.
- Hartig, T., Mitchell, R., de Vries, S., & Frumkin, H. (2014). Nature and health. Annual Review of Public Health, 35, 207-228.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24387090/